Psorijaza

Home / sve o psorijazi

Šta je psorijaza


Psorijaza: Tragovi života na koži

HLADNOĆA I zimski meseci donose pogoršanje tegoba vezanih za psorijazu, zbog nedostatka sunca i ultravioletnog zračenja koji se koriste u terapiji ove bolesti. Zato su pacijenti koji boluju od psorijaze trenutno najčešći pacijenti u dermatološkim ordinacijama u medicinskim centrima koji leče ovu bolest. Od psorijaze u Srbiji boluje oko 150.000 osoba, a pošto ne postoji jedinstven registar, smatra se da ima pacijenata koji još „lutaju“ u traženju dijagnoze. I oni za koje je dokazano da boluju od psorijaze susreću se sa nizom problema, počev od nedostupnosti novije, biološke terapije, masti, krema i drugih lekova koji se više ne mogu dobiti na recept, do nemogućnosti klimatsko-bolničkog lečenja. Smatra se da svaki deseti čovek nosi u sebi gen za psorijazu, ali to ne znači da će svaki od njih da oboli. Isto tako, ako neko od roditelja boluje od psorijaze, verovatnoća da će i dete naslediti bolest je oko šesnaest procenata. To zavisi od mnogo faktora, ali jedan od dokazanih okidača psorijaze je stres, kaže u intervjuu za „Novosti“ dr Predrag Majcan, načelnik Odeljenja za dermatovenerologiju KBC „Zvezdara“ i predsednik Društva za borbu protiv psorijaze Republike Srbije.

 • Šta još može da aktivira bolest?
  To mogu da budu razne infekcije: virusne, bakterijske - česte streptokokne upale grla. Pojedini lekovi, kao što su betablokatori, soli litijuma, pojedini nesteroidni antiinflamatorni lekovi, mogu da budu provocirajući faktor. Razne povrede, takođe mogu izazvati nastanak psorijaze. Ipak, smatra se da je stres glavni izazivajući faktor.
 • Da li neke druge bolesti mogu da pokrenu psorijazu ili obrnuto?
  Nekada se smatralo da od psorijaze obolevaju potpuno zdravi ljudi. Danas je to mišljenje prevaziđeno, i dokazano je da oni koji imaju psorijazu imaju i veću sklonost ka drugim bolestima: kardiovaskularnim, Kronovoj bolesti, hroničnoj opstruktivnoj bolesti pluća, depresiji i anksioznosti. Utvrđeno je da ovi pacijenti u većem procentu konzumiraju alkoholna pića i puše, i tako još više narušavaju zdravlje.
 • Šta je, u stvari, problem kod psorijaze?
  To je autoimuna, hronična, sistemska bolest, kada organizam ne prepoznaje svoje ćelije, a usled imunološkog poremećaja, stvaraju se kožne promene. Bolest kada se pojavi, može da se zaleči, da se kontroliše, ali su mogući ređi ili češći recidivi, odnosno epizode pogoršanja.

  MELEM: Trajno pomaze!

  Zato je nas MELEM nezamenjiv kod dugotrajnih efekata izlecenja samim tim i poboljsanja ukupnog kvaliteta zivota

 • Free Web Hosting